Харчовики погрожують зупинкою підприємств через дорогий газ

Останні новини
Харчовики погрожують зупинкою підприємств через дорогий газ
Без держпідтримки харчова галузь ризикує зупинитися. Фото: ГолосUA

Надмірно високі ціни на газ для промисловості поставили підприємства харчової галузі України на межу зупинки виробництва.

Виробники зазнають фінансових втрат і змушені просити постачальників сировини знижувати ціни, заявили представники асоціацій харчової галузі під час спільної прес-конференції 28 грудня.

Представники молочної та птахівницької галузей заявили про загрозу зупинки виробництва найближчим часом.

“Стрімке зростання цін на газ з 1 січня 2022 року загрожує зупинкою не лише окремим підприємствам-виробникам молокопродуктів, а й усієї молочної галузі”, – йдеться у заяві Спілки молочних підприємств України.

Ціна на газ для виробників молочної продукції зросла за рік майже в 10 разів – з 5,5 грн до 50 грн/кубометр; електроенергія – подорожчала у 2,5 рази; ціни на тару зросли на 42%. Ціни на молочну сировину – на 25%, повідомляє асоціація.

Про перспективу зупинки галузі також заявив виконавчий директор “Союзу птахівників” Сергій Карпенко.

“Якщо на початку 2020 року у структурі собівартості 1 кг м’яса птиці вартість газу становила 1,6 грн, то на початку цього року ціна становила 2,11 грн, у листопаді – 4 грн, у грудні – 6,4 грн. Зараз ті ціни, про які нам заявляють наші постачальники газу на січень, – це 59,63 грн/куб.м, собівартість газу у виробництві м’яса птиці складе 14 грн, або 25-30%. В таких умовах наші підприємства будуть або скорочувати виробництво, або повністю зупиняти”, – сказав Карпенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українці витратять на новорічний стіл-2022

Про серйозні ризики для виживання галузей заявили хлібопекарі та виробники м’яса.

Так, для виживання хлібопекарської галузі на тлі зростання цін на газ потрібне підвищення цін на хліб на 30%, вважає президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко.

“Якщо говорити про хліб, який завжди був доступним, то сьогодні хлібопекарі мають реальну загрозу зупинки виробництва”, – сказав Дученко.

В Асоціації “М’ясної галузі” заявили про ризик скорочення виробництва червоного м’яса у 2022 році.

“Наступного року ми очікуємо скорочення виробництва червоного м’яса практично на 50%, якщо не відбудеться здешевлення кормів”, – сказав виконавчий директор асоціації “М’ясної галузі” Микола Бабенко.

Про можливу зупинку низки підприємств через ціни на газ заявив й президент асоціації кондитерів “Укркондпром” Олександр Балдинюк.

“На сьогоднішній день є компанії, які зупинилися принаймні наступного місяця в очікуванні кращої ціни на газ”, – сказав він.

Представники сектора харчової промисловості закликали президента Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Дениса Шмигаля встановити пільговий тариф у 32 тис. грн за тис. куб м газу та надати адресні дотації галузі.

28 грудня про скорочення виробництва через дорогий газ також повідомив один із найбільших виробників сиру ТОВ “Пирятинський сирзавод” (Полтавська обл.). Підприємство попередило партнерів:, з січня виконуватиме заявки частково, у подальшому – припиняє виробництво.

У 2021 році ціни на продукти в Україні зросли у середньому на 30-60%. Найбільше подорожчали цукор, соняшникова олія та яйця. На вартість продуктів вплинули пандемія коронавірусу та світові ціни, пояснюють в уряді.

Источник

Оцініть автора
VIP ЗЛО